Rövid reakció az „Állandóan bütykölnek az e-cigisek” c., 2012. február 24-én, az origo.hu-n megjelent cikkre.

Forrás az eredeti cikkhez:

http://origo.hu/techbazis/20120223-mindent-az-ecigarettarol.html


„Használata során ugyanis vízgőzt lélegzik be a felhasználó”

Akár desztillált vizet is tartalmazó, de valójában propilén-glikol- vagy gliceringőzt.

„Az e-cigisek ezért információs hálózatot építenek, ahol mindenki megtalálhatja az általa keresett alkatrészt.”

Az e-cigis közösség a tapasztalatcsere és a közös élmények köré szerveződik, az alkatrészek kompatibilitása rövid tájékozódás után teljesen egyértelmű.
 
„A high-tech cigaretta számos apró alkatrészből áll össze: külön akkumulátora, porlasztója, szipkája van, az égéstermékként szolgáló folyadékot pedig egy picike patronba kell betölteni.”

Égéstermék nincs, mivel nem történik égés, csak párologtatás. A párologtatott folyadékot egy patron tárolja, amelynek akár szipkája is lehet.

„Az alkotóelemek mindegyike képes elromlani, beragadni, meghibásodni, ráadásul egy közepes gyakoriságú használónak naponta kell töltenie, tisztogatnia a szerkezetet, és nem telik el hét, hogy valamit ne kellene kicserélni benne - derül ki a veterán e-cigisek tapasztalataiból.”

A töltés valóban napi feladat, viszont korábban minden egyes hagyományos cigarettát ki kellett venni a dobozból, meggyújtani, majd elnyomni, végül gondoskodni a csikkről. Egy patron töltése két nap rutin után mintegy 45 másodperces feladat, és kb. 10 cigarettányi slukk után kell újra elvégezni. A karbantartás, tisztítás nem naponta esedékes, hanem porlasztótól függően heti, havi. Akkumulátort minimum 6 hónapig, porlasztót fajtától függően néhány hétig, de akár több hónapig sem kell cserélni. A patront kell tölteni folyadékkal, valamint az akkumulátort naponta vagy néhány naponta árammal.

„A legnagyobb kifogásom, hogy a patronok kicsit olyanok, mint a rágó: az ízélmény az elején nagyon intenzív, aztán ahogy fogy a patron, a végére fokozatosan ízét veszti. Mivel az elektromos cigi nem ég el, az ember hosszabban szívja, így alacsonyabb nikotinszintre érdemes belőni az egyébként megszokottnál.”

Az íz intenzitása nem csökken, mivel a folyadék összetétele nem változik a patronban. A jelenség maximum akkor következhet be, ha e-Health-minőségű készlettel próbálkozunk, amelynek porlasztója nagyon hamar eltömődik, és onnantól nem képes ellátni a feladatát. A nikotinszintet eleinte inkább a megszokottnál magasabbra érdemes „belőni”, mivel így nem jelentkeznek megvonási tünetek, később érdemes csökkenteni.

„Az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) már tavaly októberben felhívta a figyelmet arra, hogy az e-cigaretták a bennük lévő káros vegyületek, többek között a nikotin révén függőséget okoznak, kipróbálásuk más dohánytermékek megízlelésére serkent, ami különösen gyermek-egészségügyi szempontból problémás.”

A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki huzamosabb ideig minőségi e-cigit szív, az esetek nagy részében kifejezetten megundorodik „más dohánytermékek”, leginkább a korábban használt cigaretta ízétől, így még ha „elcsábulunk” is, legtöbbünk még egy szálat sem tud elszívni. De aki szív is e-cigi mellett néha hagyományos cigarettát, annál is drasztikusan csökken a mennyiség a korábbihoz képest, pl. napi két dobozról napi 2 szálra.

„Az elektromos cigaretták ára ötezertől harmincezer forintig terjed.”

Akár 1.500 Ft-ért is elérhető e-cigi, még ha vacak minőség is, és 30.000 Ft-nál jóval drágább modellek is kaphatók.


„Alapmodellnek számít az e-Health TR502G típusú készülék, amelyhez egy háromszáz beszívás ("slukk") üzemidejű akkumulátor és tíz darab, egyenként mintegy háromszáz slukkra elegendő patron jár 4990 forintért. Minden csomagban megtalálható USB-s és szivargyújtóba applikálható töltőszett, a konnektorba való adaptert azonban külön kell megvenni.”

Ez nem alapmodell, hanem egy gyakorlatilag használhatatlan vacak. Az ára nem feltétlenül 4.990 Ft, az említett 1.500 Ft-tól kezdve akár 17.000 Ft-ig terjedő áron elérhető, különböző neveken és csomagolásokban, amelyek tartalmazhatnak több patront, akkumulátort is, díszes tokot vagy különböző töltőket, adaptereket.

 
„Az egyik legfejlettebb modell a GreenTech G300-as, amelynek alapkészlete mintegy huszonötezer forintba kerül.”

Messze nem a legfejlettebb készlet, minőségben alig múlja felül az e-Health-t.

„A különböző elektromos cigaretták közti különbség tehát nem elsősorban teljesítményben - bár egy még drágább eszköz már valamivel tovább bírja egy feltöltéssel a füstölgést -, hanem méretben, súlyban és dizájnban van.”

90 mAh-tól akár 1.300 mAh-ig érhetők el hagyományos, cigarettára vagy szivarra hasonlító elektromos cigaretták, a mod akkumulátorokról nem is beszélve. Abszolút nem a dizájn miatt olyan népszerű az eGo, hanem mert pl. jelentősen tovább bírja egy feltöltéssel, mint egy vékony, 180-280 mAh teljesítményű akkumulátor.


„Az utántöltő patront folyamatosan vásárolnia kell a felhasználónak, mert egy-másfél doboz cigarettának megfelelő beszívásmennyiség mellett egy nap alatt elfogy az ebben lévő folyékony égésanyag.”

Minden egyes elektromos cigaretta patron tölthető, még a silány e-Health patron is, így felesleges folyamatosan újat vásárolni. Ami a leginkább fogyóeszköz, az az e-liquid.

„Pár száz hazai felhasználó tömörül az e-cigarettások magyar internetes fórumán: bejegyzéseikből kiderül, hogy az e-cigi rendkívül bonyolult műfaj - sokan technikai küzdősportként aposztrofálják -, elkezdéséhez minden támogatást és segítséget meg kell adni az érdeklődőknek.”

Csak a „nagy fórum” regisztrált felhasználóinak száma 1.500 fő körül mozog. A bütykölés pedig főként az új fejlesztéseknél fordul elő, amelyek még kisebb hibákkal, még inkább tökéletlenségekkel kerülnek piacra, valamint sok e-cigisnek hobbija a működő darabok házi továbbfejlesztése is. De aki csakis tölteni és szipákolni szeretne, annak is bősége kínálatban elérhetők bevált, „out of the box”, piszkálás nélkül is működő változatok. A legtöbb esetben némi karbantartás, tisztítás szükséges marad így is, de ha pl. vatelines integrált patront választunk, ez sem feltétlenül fontos, mivel alacsony ára miatt ha már nem tökéletes, egyszerűen kicserélhetjük.

 

További információ:

http://olvasoszoba.yolasite.com/szivarszoba.php