Rövid reakció az "Az első lépés a guminő felé" c., 2012. március 19-én, az index.hu-n megjelent cikkre.

Forrás az eredeti cikkhez:
http://index.hu/tudomany/2012/03/19/az_elso_lepes_a_gumino_fele/

"Az elektromos cigarettától éppen ezért nem vártam semmit. Az előzőleg átnyálazott szakirodalom és a felhasználói beszámolók meggyőzőnek tűntek [2], noha az e-cigaretta-gyártók által emlegetett kilencvenszázalékos átszokási rátát nem tudtam komolyan venni – ez a minta egyrészt ellenőrizhetetlen, másrészt nem is reprezentatív."

A nem is igazán rejtett reklám kissé aggályosnak tűnik, különösen hogy egy olyan termék oldalára vezet, amelyet a tapasztaltabb elektromos cigaretta felhasználók igencsak a legalja kategóriába sorolnának. Ez egy némileg talán jobb fajta, de alapvetően e-Health-kategóriás termék. Amennyiben ennyi volt az "átnyálazott szakirodalom", az sajnos kevés a megfelelő szett kiválasztásához.

"A nikotintartalmú folyadékot tároló patront az e-cigaretta filterébe kell becsavarni, az USB-ről tölthető fehér részben pedig az akkumulátor és a porlasztó kapott helyet. A működése pofonegyszerű: a porlasztó nikotinnal telített vízgőzzé alakítja a folyadékot, e-dohányzáskor ezt inhaláljunk."

A leírtak nem igazak egy valóban használható elektromos cigarettára. A porlasztó külön alkatrész, nem az akkumulátor része, a patron pedig ehhez csatlakozik, nem kell sehová becsavarni. (Illetve létezik ún. integrált patron, ahol a porlasztó és a patron egy alkatrészben található.) A belélegzett pára pedig nem vízgőz, esetleg némi víztartalommal bíró propilén-glikol- vagy glicerol-pára.

"Tény: az e-cigivel újra kell tanulnunk a dohányzást, még akkor is, ha ez nem túl hosszú folyamat. Szokatlannak tűnhet, hogy máshogy kell szívni, mint a cigarettát: a hosszú slukkok mellé egy kis levegőt is kell szippantani, mielőtt tüdőre szívjuk. Ha nem tesszük meg, még a legerősebb cigarettákhoz szokott dohányosok is köhögőrohamot kaphatnak. Erre azért van szükség, mert a hagyományos cigaretta szívás közben „szellőzik”, de a belsőégésű e-cigaretta képtelen erre."

Némileg zavaros leírás, és nem sok köze van a valósághoz. Annyiban kell másképp szívni egy minőségi e-cigarettát, hogy érdemes hosszabb slukkokat alkalmazni, valamint a nyomógombos változatoknál szívás közben nyomva kell tartani egy gombot. A köhögés főleg az e-Health-jellegű e-cigiknél jellemző, valószínűleg inkább az irritáló aroma, mint a nikotintartalom miatt. Az elektromos cigaretta egyébként szükségszerűen "szellőzik", másképp nem tudna működni.

"Arra viszont képes, hogy kiváltsa a valódi cigarettát. Az E-smokertől [3] kapott X4-es modell [4], ha csak bizonyos helyzetekben is, de hasznosnak bizonyulhat. [...] Az íze ettől függetlenül szörnyű: az ízesített füstöt a puritán dohányosok egyébként is emberiség ellenes bűntettként tartják számon, de néhány slukk az e-cigiből olyan szájízt hagy maga után, mint egy elszopogatott Wunderbaum légfrissítő."

Az újabb reklám ismét nem a gyakorlott felhasználók által ajánlott termékhez vezet. Aki kicsit ismeri az elektromos cigarettákat, ezt a modellt szintén pénzkidobásnak ítélné. Az ízesített füstöt a hagyományos cigarettát használók között is van, aki kedveli, ez ízlés kérdése. Az e-cigisek között pedig sokan kedvelnek meg olyan ízeket, amikre korábban maguk sem gondoltak volna. Ami az ízt illeti, ebben a termékben egy olyan folyadék van, amit legtöbben szívásra alkalmatlannak, túlárazottnak és minőségen alulinak tartunk. Ha viszont bármilyen szájíz marad egy e-liquid után, ott elég komoly gond lehet, normál esetben ugyanis kilégzés után a "füstnek" semmiféle nyoma nem marad a szájban: sem íz, sem illat.

"Az élménynek annyi köze van a dohányzáshoz, mint a Monopolynak az ingatlanbizniszhez. A gyártók nem is törekednek arra, hogy a placebócigi úgy nézzen ki, mint az igazi, az általam kipróbált, egyszer használatos, azaz 500 slukkig jó e-Smoker X6 vastagabb, hosszabb és nehezebb is, mint egy rendes cigaretta, az íze borzasztó, és ha a „füstszűrőn” található kis lyukat az ember nem fogja be, és levegő is jön a vízgőzzel, ember legyen a talpán, aki akkorát tud slukkolni bele, hogy meg is érezze. A rituálé, ami egy cigaretta meggyújtását kíséri, hiányzik, egy gombot megnyomunk és kész, nem izzik fel a parázs, nem halljuk a sercegését, semmiben nem hasonlít az igazihoz, csak a nikotinban. Az persze jól jön az elgyötört utazónak a nyolcadik ébren töltött óra után."

Az e-cigis közösség által ajánlott termékekre mindez nem jellemző. Egy jó minőségű, személyes igényekhez megfelelően kiválasztott készlettel és e-liquiddel nem csak a dohányzás élményét, de egy annál gazdagabb, változatosabb tapasztalatot szerezhet a felhasználó. A hagyományos cigarettára valóban kevéssé hasonlít egy igazán jó darab, akár úgy is nézhet ki, mint egy mobiltelefon vagy egy fénykard, az élmény viszont sokszorosan felülmúlja a cigarettától várhatót. Az íz folyadékfüggő, ebben mindenkinek meg kell találnia a neki megfelelőt, a "megérzéshez" pedig csupán annyi kell, hogy ne egy vacak porlasztóval és akkumulátorral próbálkozzon a felhasználó. Nem egy olyan termék is elérhető, ami még egy "egymillis" cigi adta torokhatást sem képes nyújtani, de aki slukkolt már pl. S..tech dual coilba vagy LR NG-be, az aligha jelenti ki könnyedén, hogy nem rúgja torkon az e-cigi.


"Hogy a dohányzással való végső szakításra alkalmas-e? Ha valaki szenvedélyes dohányos – és a szenvedélyest itt a szó legszorosabb értelmében értem –, akkor valószínűleg nem. A környezetünk valószínűleg pozitívan éli meg, hogy az e-ciginek se íze, se bűze, de a dohányosnak épp ez az átok. Ráadásul sosem lesz meg az az érzésünk, hogy elszívtunk egy cigarettát. Zavaró, hogy sosem tudom, mennyit szívtam – és mennyitkéne szívnom – belőle. A rendes cigarettával szemben az e-cigin nem látszik, hogy mennyi fogyott belőle, így aki nincs hozzászokva, könnyen túladagolhatja a nikotint. A tüdő sajog, a szájíz egy kinyalt légfrissítős flakont idéz, így az illúzió közel sem teljes."

Nem egy szenvedélyes dohányos undorodik mára a hagyományos cigarettától, és vált szenvedélyes e-cigissé - ez csak megfelelő készülék és folyadék kérdése. (Hogy mást ne mondjak, én magam is az akár 3 doboz/napos dohányosok táborát gyarapítottam még nemrég, 7 hónapja azonban még komoly bérezés fejében sem vennék cigarettát a számba.) A túladagolás pedig valószínűtlen. A túl sok nikotint egyértelműen és gyorsan jelzi a szervezet, és máris elmegy az ember kedve a további (bármilyen) szipákolástól - ezt minden dohányos ismerheti. Hogy az érzés pedig egy kicsit eltér a korábban megszokottól, azt általában nagyon hamar megszokja a felhasználó, ha egyébként kielégítő az élmény, amit a készüléktől kap. Ez a különbség inkább akkor jelent gondot, ha az amúgy is gyenge (pl. e-Health) készülékhez párosul.

"Márpedig az e-cigi még a legjobb pillanataiban sem több illúziónál."

A fent bemutatott készülékekkel valószínűleg hiteles a megállapítás, valóban használható készletekkel már nem.

"Aztán a harmadik hét első napjaiban váratlan véget ért a kaland, de egy újabb remek összehasonlításhoz nyertem empirikus alapokat. Az e-cigi sem bírja, ha kimossák, márpedig a csajom bizony e-cigistül mosta ki a farmeremet. Lehet, hogy még menthető szegény, az egyébként zölden világító parázs egy napig villogott, tölteni még nem próbáltam és lehet, hogy most nem is fogom"

Az elázott akkumulátor általában életre kel, ha hagyjuk alaposan kiszáradni, a mosószerben megfürdetett patron használata már nem igazán ajánlott.

"Szóval leszokni valószínűleg annak segít, aki elég elszánt és amúgy is képes rá, de azoknak adhat egy kis támaszt."

Amennyiben leszokás alatt a cigaretta elhagyását értjük, nem a nikotinfüggőség megszűnését, akkor jó minőségű készülékkel és folyadékkal az e-cigi sokkal inkább egy kicsi elszántsághoz ad hatalmas segítséget, olyannyira, hogy akár olyanok is leszoknak vele vagy jelentősen csökkentik a fogyasztásukat, akik amúgy egyáltalán nem akartak leszokni. A gyenge minőségű készletekkel, pocsék folyadékokkal viszont valóban csak a legendás elszántsággal bírók teszik le a cigit.

Alapvetően az egész cikk arról tanúskodik, hogy a szerző megpróbált személyes tapasztalatok, valós élmények alapján képet adni az e-cigiről, ez azonban a rosszul megválasztott készülék (és valószínűleg a hiányos tájékozódás) miatt igencsak félrevezetőre sikerült, nagyjából mintha egy nagyon öreg, agyonnyúzott Trabanttal tett pár próbakör után próbálna valaki tájékoztatást és átfogó képet adni az autókról. A szándék dicséretes, az eredmény sajnos gyenge.