Rövid reakció a "Nem biztos, hogy az e-cigaretta a megoldás" c., 2012. április 01-én, a webbeteg.hu-n megjelent cikkhez.

Forrás az eredeti cikkhez:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/12936/nem-biztos-hogy-az-e-cigaretta-a-megoldas

"Ön használna olyan készüléket vagy terméket, amelyről nem tudja pontosan, milyen összetevőkből áll, milyen hatása lesz hosszútávon az egészségére?"

Használnék-e olyan terméket? Szinte csak olyat használhatok… Tesztelte-e bárki a zacskós levesek fogyasztásának hosszú távú hatását? Hát a dezodorokét? Hát a körömlakkokét? Az illatosított WC-papírokét?

"Az e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egyetlen patronja is tartalmazhat halálos mennyiségű nikotint"

Az e-cigik patronja szinte sosem tartalmaz halálos mennyiségű nikotint, de nem is isszuk meg őket, inkább elszívjuk, órák alatt. Az esetleges mérgezéshez egyszerre kéne bevenni a halálos adagot. Ha pedig kezdünk több nikotint bevinni, mint amit még elvisel a szervezet, azt jelzi a testünk, azonnal, mivel a nikotin kb. 3 másodperc alatt hat. Mire a következő slukkot szívnánk, már érezzük, ha sok lett. Ezt a jelenséget minden dohányos ismeri.

"derül ki a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának igen ijesztő közleményéből"

A Nefmi közleményében főleg a tájékozatlanság mértéke az ijesztő…

"Van nikotintartalmú és nikotinmentes változata is, a dohányosok inkább az elsőre esküsznek."

A dohányosok inkább a nikotinosra esküsznek??? Miért, ki e-cigizik még? Az e-cigi csakis dohányosok számára lett kifejlesztve, csak ők a célcsoport, csak ők a felhasználók.

" Egy patron általában 30-40 szál ciginek felel meg, azaz 6 patron akár 240 szál cigit is „rejthet magában”."

Az 1 patron=30-40 cigi pont olyan marhaság, mint a 100-szor feltölthető patron. Nem kell mindent elhinni, amit egy webshop leír. Vagy 300 féle patron kapható, különböző méretben és különböző gyorsasággal fogyasztó kazánokhoz. Ráadásul egész máshogy fogja a fogyasztó használni az e-cigit, mint a cigit, értelmetlen az összehasonlítás.

"Dübörög a piac, ezt támasztja alá, hogy az egyik webáruház 8 forgalmazó, összesen 42 elektromos készülékét kínálja."

Az a bizonyos 8 forgalmazó termékeit kínáló shop nem támaszt alá semmit, csak azt, hogy lehet vackot is aranyáron adni.

"Ajánlanak az oldalon kerámiapatronokat, ezek előnye, hogy nem tartalmaznak itatós anyagot, ami megéghetne"

A kerámiás patron is tud égett ízt adni.

"Illegális vagy sem?"

Illegális esetleg a forgalmazás lehet, az is vitatható.

"Dr. Gönczi Ferenc főorvos úgy véli, hogy a használók nincsenek tisztában a következményekkel, nem tudják, hogy egyes termékek nagyobb arányban tartalmazhatnak erős drogot, azaz nikotint, mint a hagyományos cigaretta. A különböző íz- és illatfokozók alkalmazása pedig bevonzza a fiatalokat, újabb használókat toboroz, függetlenül attól, hogy 18 év alatt nem lehet vásárolni ilyen eszközt"

Dr. Gönczi Ferenc tévesen véli úgy, a felhasználók pontosan tudják, hogy lehet több a nikotin a patronjukban, mint a cigijükben volt, mivel jobbára ők teszik bele, és okkal.

Hogy az aromák vonzóvá teszik a terméket a gyerekeknek, az csak egy ötlet, semmi nem utal erre. Ahogy arra sem, hogy tömegesen csócsálnák a gyerekek a gyümölcsös nikotinos rágókat.

18 én alatt LEHET e-cigit vásárolni, mivel ez jelenleg nem tilos. Sokkal fontosabb lenne ezt tiltani, mint valószínűtlen veszélyek miatt aggódni.

"A nikotinhoz szükséges oldószereket – glicerint és propilén-glikolt – is tartalmazza a készülék. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy bizonyos termékekben rákkeltő nitrózamin található, valamint felfedezték az illatanyagokban az agykárosodást okozó tetrametil-pirazint."

„Oldószereket”… Kicsit sem pejoratív… A víz is oldószer, ha cukrot oldok fel benne. A propilén-glikol és a glicerin valóban az e-liquid alapanyaga, csak épp teljesen ártalmatlan mindkettő. Ezerféle élelmiszerben, kozmetikumban, gyógyszerben fogyasztja mindenki. Még a bébi popsikenőcsben is van. A néhány, meg nem nevezett liquidben nyomokban, elhanyagolható mennyiségben kimutatott anyagoknál pedig, amik esetleg károsak lehetnének nagy mennyiségben, vannak aggasztóbb dolgok is a világon. Pl. hogy némelyik ilyen anyag a hagyományos ciginek ismert alkotóeleme. Nem véletlenül belekerült, épp csak kimutatható szennyeződés, hanem szándékosan beletett alapanyag.

"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvánvalóvá tette, hogy az elektromos cigarettát nem tekinti a dohányzásról leszokás legitim eszközének"

A WHO azt tette egyértelművé, hogy vizsgálni kell még az e-cigit, nem azt, hogy sz*r. Ebben meg igazuk van.

"Az e-cigarettát alternatív nikotinpótló eszközként reklámozzák, olyan termékként, amely segít a leszokásban."

Az e-cigit leszoktató eszközként már szinte sehol nem reklámozzák, bár ilyen szerepben is hatásos tud lenni, de ezt még vizsgálatok nem nagyon támasztják alá. Az meg, hogy alternatív nikotinpótló eszköz, egy egyszerű tény.

"Ha a leszokáshoz mindenképp segédeszköz igénybevétele szükséges, akkor hatásosabb a nikotintapasz."

A nikotintapasz nem, nem, nem, nem és nem hatásos. Elhanyagolható számú valós dohányos szokik le vele, pláne tartósan. Semmire sem jó, viszont pont olyan veszélyes, amilyennek az e-cigit beállítják, és mivel vény nélkül kapható, eszetlen felhasználó is ugyanúgy hozzájuthat tájékoztatás nélkül. Felragaszthat többet, rágyújthat mellette, és máris kész a mérgezés. Elöl hagyhatja a tapaszt, és a gyereke orvososdit játszva magára ragaszthatja, kész is a mérgezés.