Rövid reakció a „Kispórolják a nikotint az elektromos cigarettából” c., 2012. március 19.-i, index.hu-n megjelent cikkre.

Forrás az eredeti cikkhez:
http://index.hu/tudomany/2012/03/19/kisporoljak_a_nikotint_az_elektromos_cigibol/


"Olcsóbb és kevésbé káros, mint a dohányzás, de a patronok és töltőfolyadékok a nikotinon kívül más, egészségre ártalmas anyagokat is tartalmaznak."

Ahogy a szerző is jelzi lentebb, egyelőre nincsenek kiterjedt kutatások, amelyek akár a biztonságosságot, akár a káros hatásokat kellő mértékben bizonyítanák. Így egyelőre nem mondhatjuk, hogy kevésbé káros, bár valószínűsíthetjük. Azt pedig végképp felelőtlenség kijelenteni, hogy úgy általában a patronok és töltőfolyadékok mit tartalmaznak, mivel számtalan fajta folyadék kapható. Hogy valamelyikben valaki, valahol kimutatott valamit, az legfeljebb arra bizonyíték, hogy tartalmazhat egy e-liquid x anyagot, de hogy ez jellemző vagy általános lenne, azt nem.

"Bár az elektromos cigarettának még nem volt ideje szélesebb körben elterjedni, számos országban már tiltólistán van."

Tiltólistán szinte sehol nincs, maximum a forgalmazása és/vagy reklámozása korlátozott, szabályozott. A használata mindössze Libanonban és Szingapúrban tilos. (Kérdés, hogy bármiben szeretnénk-e követni a libanoni vagy szingapúri példát…)
Pl. Kaliforniában viszont Arnold Schwarzenegger megvétózta azt az indítványt, hogy betiltsák az e-cigik forgalmazását, azzal indokolva döntését, hogy „ha felnőtt emberek vásárolni és használni szeretnék ezeket a termékeket, megértve a hozzá kapcsolódó egészségügyi kockázatokat, legyen rá lehetőségük.”
Terjedése egyébként igencsak felgyorsult az utóbbi években. Nézőpont kérdése, hogy mi számít soknak, de már hazánkban is több ezerre tehető az elektromos cigarettát használók száma. (Csak az interneten elérhető legnagyobb hazai, e-cigiseket tömörítő fórumon 1.500 olyan felhasználó van, aki használ ilyen terméket.)


"Az egészségügyi szervezetek a hosszú távú hatástanulmányokat hiányolják, az orvosok pedig az ismeretlen rizikófaktorok miatt aggódnak. A vásárlókat pedig a gyártók fele átveri – legalábbis ez derült ki laborvizsgálatunkból."

A laborvizsgálatok értelmezése helytelen. Ld. lejjebb.


"Az elektromos cigaretta azért tűnhet a dohányzás vonzó alternatívájának, mert viszonylag hitelesen imitálja azt, ráadásul olcsóbb is. Igaz, elsőre sokat kell fizetni: elektromos cigarettát ötezer forintért is beszerezhetünk, de a válogatósabbak akár harmincezret is költhetnek a kezdőcsomagra. A patronok viszont jóval olcsóbbak, mint a hagyományos cigaretta, egy paklinak megfelelő mennyiséghez pár száz forintért hozzájuthatunk."

Jellemzően nem patron, hanem utántöltő folyadék formájában vásároljuk az „utánpótlást”.

"Az elektromos ciginek mégis vannak komoly kritikusai, akik kifogásolják többek között a gyártók marketingstratégiáját. A csokoládés, mentolos és narancsos ízű, nikotinmentes patronok ugyanis olyanokat is rászoktathatnak a dohányzásra, akik egyébként nem cigarettáznak, és a stimulánsok hiányában ártalmatlannak hihetik azt. Egyesek szerint a karamell- és eperízű cigaretták népszerűbbé válása egyenesen a gyerekekkel szerettetheti meg a dohányzást."

Ugyanez igaz lehet pl. a gyümölcsös ízesítésű likőrökre, vodkákra, alkoholos frissítőkre is, mégsem jellemző, hogy a gyermekek ezeket fogyasztanák. Az elektromos cigaretták célcsoportja pedig egyértelműen és jól kommunikáltan a dohányos felnőttek csoportja, nem a gyermekek, és nem a nem dohányzók. Bármilyen termék rendeltetéstől eltérő, felelőtlen használatáért viszont nehézkes és aggályos a forgalmazót vagy magát a terméket okolni.


"Pedig az elektromos cigaretta sem veszélytelen. [...] a patronok ugyanis egészségre ártalmas anyagokat is tartalmaznak.
Ilyen káros anyag például a dietilén-glikol [2], amit az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA [3] – csak egy alkalommal ugyan, de – már felfedezett egy e-cigaretta patronjában. A vegyületet a dohánygyárak is használhatják, mivel megelőzhető vele a dohány kiszáradása, de fékfolyadékhoz, fagyállóhoz is adagolják, és a tapétaragasztó oldására is alkalmas; azon túl, hogy légzési zavarokat okoz, mérgező is lehet. Szintén ártalmasak az egészségre a patronban található nitrozaminok: a rákkeltő vegyületek a mosóporokon és tisztítószereken túl a tartósított élelmiszerekben is megtalálhatók – igaz, a hatástanulmányok szerint [4] olyan kis koncentrációban, ami nem okoz egészségkárosodást. A patron illatanyagként tartalmazhat tetrametil-pirazint [5] is, amiről már bebizonyították, hogy agykárosodást okozhat."

Az olyan vegyületek fogyasztása, amelyeket a dohányos eddig is magához vett, aligha tekinthető aggályosabbnak, mint a cigaretta fogyasztása.
A vizsgálatok ritkán jelzik, pontosan milyen folyadékot vizsgáltak, így nem kizárható, hogy a fogyasztók körében is „nem ajánlott” kategóriába eső, ismeretlen összetételű, jellemzően kínai honlapokról beszerezhető folyadékokról van szó. Ennek ellenére az ilyen, káros anyagokat felfedező vizsgálatok is rendszerint olyan mennyiségeket találtak bármilyen, elvben egészségre káros anyagokból, amelyek bőven a határérték alatt vannak, azaz az adott anyagok nyomokban voltak felfedezhetők, nem összetevőként.


"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a fenti okok miatt nem ismeri el az elektromos cigarettát, sem mint a dohányzás biztonságos alternatíváját, sem mint a dohányzásról való leszokás legitim eszközét. A Nefminak az egészségügyért felelős államtitkársága szintén felhívja a figyelmet a termék használatából fakadó kockázatokra"

A WHO részéről aligha lenne felelős döntés olyan terméket kifejezetten ajánlani, amelynek hosszú távú hatásait létezésének relatív rövid ideje miatt nem volt lehetőség tanulmányozni. Ez nem jelenti, hogy a termék szükségképpen káros, annyit jelent, hogy a WHO további, szélesebb körű, objektív, célzottabb és hosszú távú vizsgálatokat tart ajánlatosnak, amely valóban hasznos lehetne.
Az Államtitkárság által említett „legújabb vizsgálatok”-at illetően nem kaptunk semmilyen információt, nem tudjuk, mire utal a szöveg.
Az előre töltött patronok nem tartalmaznak halálos mennyiségű nikotint, az utántöltéshez pedig a technika és a folyadék alapszintű ismerete szükséges, amely már joggal feltételezi, hogy felhasználó ismeri az egyébként nem túl magas kockázatokat.
Az elektromos cigarettát a felhasználók többsége jellemzően nem aluljárókban, hanem webshopokban szerzi be, ahol lehetősége van tájékozódni, illetve minőségi hiba esetén garancia érvényesíthető.
A világszerte egyetlen dokumentált robbanásos balesetről nincsenek pontos információk, ami komoly kételkedésre adhat alapot, az azonban kiderült, hogy nagy valószínűséggel egy saját készítésű akkumulátor okozta, nem bolti forgalomban kapható darab.
Magyarországon biztosan nem érkezett hír olyan hír, ami e-cigarettához köthető, megtörtént, nem lehetséges egészségkárosodásról számolna be.


"Szerettük volna ellenőrizni, hogy az FDA vizsgálatához hasonlóan kimutatható-e a patronokból vagy a töltőfolyadékból a dietilén-glikol, de egy másik vegyület, a propilén-glikol [8] magas koncentrációja lehetetlenné tette a meghatározását. (Ez, a csomagoláson is feltüntetett összetevő veszélytelen adalékanyag, ami egyes élelmiszerekben, például a rágógumiban is megtalálható.)"

A propilién-glikol vagy a glicerol az e-liquid alapanyaga, így koncentrációjának magas volta teljesen természetes.
Mindkét anyag széles körűen használt, egészségre ártalmatlan.


"A legolcsóbb, tíz patront tartalmazó, Green Dream nevű terméken [...]
Az általunk bevizsgáltatott többi patronban a vártnál alacsonyabb volt a nikotin koncentrációja. Az e-Smoker MBR fantázianevű termék csomagolásán feltüntették, hogy a patronban 16 milligramm nikotin található. A mérés azonban azt igazolta, hogy közel sincs ennyi: a patron csupán 7,6 milligramm nikotint tartalmazott. Az elvileg 14 milligrammos X2 REG-be pedig 8,9 milligrammnyi hatóanyag került."

A Green Dream nem a legolcsóbb termék.
A 16 mg nem a patronban található mennyiségre vonatkozik, hanem a benne található folyadék erősségére, amely 16 mg/ml-es. Mivel egy normál integrált patron kb. 0,4-0,6 ml folyadék befogadására képes, egy 16 mg-os e-liquiddel töltött patronban kb. 6,4-9,6 mg nikotin kellene hogy legyen, ami a lenti laborvizsgálat szerint teljesült is. A forgalmazó részéről a tájékoztatás természetesen ez esetben is lehetne egyértelműbb, bár egy gyakorlott felhasználónak nem okoz problémát az értelmezése. (Ahogyan egy gyakorlottabb felhasználó nem is vásárol ebből a termékből...)

"Hogy az egyes összetevők mennyire ártalmasak, milyen mértékben tartalmazzák ezeket az egyes cigaretták, és milyen élettani hatásaik vannak, arról megoszlanak a vélemények [10]. Bár a jelenlegi tapasztalatok azt igazolják, hogy a hagyományos cigarettánál kevésbé lehet veszélyes, az orvosok szerint egészségesebb életvitelt csak a dohányzásról való leszokás eredményezhet."

A jelenlegi vizsgálatok valóban nem tekinthetők 100%-osan megnyugtatónak vagy aggasztónak, de a tapasztalatok nem jeleznek semmiféle aggodalomra okot adó hatást. Azt viszont józan ésszel nem nehéz belátni, hogy egészségesebb életvitelt szinte bármi eredményezhet, amivel legalábbis csökkentjük a korábban minket jellemzően érő káros hatások mértékét. Márpedig e-cigivel nem vizünk be pl. kátrányt a szervezetünkbe, amit korábban a cigarettával bevittünk.
Az elektromos cigarettát illetően nem egységes az orvosok álláspontja sem, így nem jelenthetjük ki, hogy az „orvosok szerint” mi mit eredményezhet. Aligha van egyáltalán olyan kérdés, amiben minden orvos egyetértene.


"Egyes források megemlítik, hogy kockázatos lehet, ha a patronból kiszivárog a folyadék, és emiatt egy slukkal nagy mennyiségű nikotin juthat a szervezetbe. Ez közvetlen rosszullétet is okozhat, de a kis dózisban, folyamatosan adagolt nikotin is káros a szervezetre. Az e-cigaretta-patronokban levő nikotin ugyanúgy rákkeltő, mint a cigarettában található, csupán a kardiológiai vizsgálatok nem igazolták, hogy a dohánytól elkülönítve, hosszabb távon mennyire károsítja a szervezetet. További kockázatot jelent, hogy a tíz milliliteres töltőfolyadék a szemcsepphez hasonló csomagolásban kapható, a kupakon pedig nincs gyerekbiztos zár. A folyadékban található 55 milligramm nikotin viszont elég ahhoz, hogy a szervezetbe kerülve végezzen egy felnőtt emberrel is.
Az e-cigaretta-felhasználók közül sokan számolnak be mellékhatásokról; többségük a szapora szívverést, az erős szívdobogást, a torokfájást, fejfájást és a szájszárazságot említi. [...] könnyebben nyúlunk az e-cigaretta után is. A toleranciaküszöböt viszont az e-cigaretta feljebb tornászhatja, így a szervezet egyre jobban sóvárogni fog a nikotin után."

Ha a patronból kiszivárog a folyadék, attól nem lesz magasabb az egy slukkal bevitt nikotin mennyisége, ez az eszköz működésének ismeretében teljesen értelmezhetetlen kijelentés. Ha a folyadék az akkumulátor felé folyna ki, az általában működésképtelenné tenné a készüléket, ha pedig a szipka felé, akkor egyrészt a fogyasztó számára látható, másrészt érezhető.
Egyébként ezzel a „lenyalással” max. 1-2 csepp folyadék jutna pluszban a fogyasztó szervezetébe, ami a legerősebb folyadék esetében is max. 1 mg körüli nikotint tartalmazhat. Viszont az ilyen baleseteket a kellemetlen íz miatt a legtöbb felhasználó hamar megtanulja kerülni, illetve ilyenkor jellemzően kiköpi a véletlenül a szájába került folyadékot.
A nikotin rákkeltő hatása nem bizonyított, bár felmerült már.
A legtöbb forgalmazó gyerekzáras flakonban árulja az e-liquidet. Ettől függetlenül nyilván hasznos lenne, ha mindannyian így tennének, illetve ha erre kötelezve lennének.
A véletlen mérgezés kockázata azonban mindenképpen alacsonynak tekinthető még a szabadon hozzáférhető folyadék esetén is, mivel a nikotinos folyadék íze közvetlenül szájba jutva, tehát nem e-cigarettából porlasztva igen intenzív, csípős, nagyon kellemetlen, így valószínűtlen, hogy akár a folyadékot nem ismerő személy, különösen gyermek elfogyasszon abból számottevő mennyiséget.
Az e-cigaretta felhasználók általam ismert, népes csoportja nagyon ritkán számol be a szájnyálkahártya enyhe szárazságától eltérő kellemetlenségekről, ami azonban a propilén-glikol és glicerol vízmegkötő hatásának ismeretében nem meglepő, viszont akár hasznosnak is tekinthető, mivel ez az érzet fokozottabb folyadékfogyasztásra serkent, amit a legtöbb forrás kifejezetten ajánlottnak ítél.
Bármilyen formában bevitt, a szervezet számára szokatlanul magas nikotin egyébként gyorsan alakít ki kellemetlen közérzetet, ami miatt a felhasználó jellemzően spontán csökkenti a bevitelt. Ezt a jelenséget a dohányosok is jól ismerik.
A nikotin iránti sóvárgás helyett az e-cigaretta felhasználók nagyobb része általában inkább a csökkenő igényről számol be, ennek megfelelően csökkentve a használt e-liquid erősségét, nem növelve; de még akik nem érzik is ezt a hatást, igen ritkán növelik akár az elfogyasztott folyadék, akár annak nikotinszintjének mennyiségét. Az általános tapasztalat az, hogy az első e-cigaretta megvásárlása után egy rövid időszakban az „újdonság varázsa” és a szabadabb használat érzete miatt átmenetileg többet használjuk az e-cigarettát, mint korábban a cigarettát, aztán a használat visszaáll a korábbi szintre vagy az alá.További információ: http://olvasoszoba.yolasite.com/szivarszoba.php