Cikkek és válaszok


A sajtóban megjelent cikkek és riportok olvasata elektromos cigaretta felhasználói szemmel, némi rálátást biztosítva a téma azon nézőpontjára is, amely az eredeti forrásokból gyakran kimarad. A blog nem azért készül, hogy bárkit arra biztassak, hogy elektromos cigarettát használjon, csupán azért, hogy a sajtóban egyre inkább tapasztalható egyoldalú tájékoztatásnak legyen egy halvány ellenpontja, illetve akit bármi okból érdekel az e-cigi, annak legyen lehetősége olyantól is véleményt hallani, aki nem csak fényképen látott eddig e-cigit.

 

Segíthet-e az e-cigi a leszokásban?

Posted by Lousha on Sunday, April 1, 2012
Rövid reakció a "Segíthet-e az e-cigi a leszokásban?" c., 2012. február 22-én, a hazipatika.com-on megjelent cikkhez.

Forrás az eredeti cikkhez:

http://www.hazipatika.com/psziche/fuggosegek/cikkek/segithet-e_az_e-cigi_a_leszokasban/20120221144118"így a porlasztással keletkező vízgőz a cigaretta füstjéhez hasonló hőmérsékletével is segíti a cigarettázás imitálását."

Nem vízgőz, bár lehet némi víztartalma is, de alapvetően propilén-glikol- vagy glicerolpára.

"így ez az emberi szervezetre kiemelten káros, erős függőséget okozó méreg az elektronikus cigarettázás során is bekerül a használó szervezetébe, ellenőrizetlen mértékben, ami elérheti a nikotinfüggést, sőt mérgezést elősegítő szintet is."

A mérgezés rendeltetésszerű használat mellett szinte kizárt, rendeltetéstől eltérő használattal is kifejezetten nehezen kivitelezhető.

"A Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet közleményében kiemelte azt is, hogy a termék különböző aromás változatai (csokoládé, vanília, karamell, stb.) vonzóvá tehetik az e-cigit azoknak a fiataloknak körében is, akik egyébként nem is dohányoznának, így a termék fogyasztásának akár komoly káros következményei is lehetnek a magyar lakosság egészségi állapotára."

Nem vonzóbb, mint bármely más, felnőtteknek gyártott és őket célzó módon forgalmazott, gyümölcsös ízesítésű készítmény. Egy vonzóan színes csomagolású, zamatos gyümölcsök fotóival illusztrált, gyerekzárat nélkülöző, könynen kibontható, szép színekben kapható, gyümölcsös ízesítésű óvszer is vonzóvá válhat egy gyermeknek, és szájába kerülve akár fulladást is okozhat. Illetve okozhatna, ha nem tartanánk értelemszerűen elvárhatónak, hogy a terméket megvásároló felnőtt kellő óvatossággal tárolja és kezelje azt.

"A dohányzásról leszokni vágyó Attila mondta el e-cigivel kapcsolatos tapasztalatait. Több forrásból, többféle e-cigit is kipróbált, de végül is nem vált igazán e termék hívévé. Az interneten rendelt e-cigi zsákbamacskának bizonyult, nem derült ki róla, pontosan mit takar a "lájtos" illetve az erős minősítés, és bosszantó volt, hogy az utóbb vásárolt patronok nem illeszkedtek a "cigaretta" akkumulátor részére, parányi méretkülönbség miatt. Anyagilag sem feltétlenül kedvezőbb, mint a hagyományos cigaretta, hiszen sok fajtája van, és bár az alapkészlet ára kedvezőnek tűnt, az utántöltő folyadék ára már meglehetősen borsos volt. Őt nem vonzotta az édes, gyümölcsös aromás változat, mondván, a cigaretta csak maradjon dohányízű. Számára az elektronikus cigi nem pótolta az igazi rágyújtás meghitt cselekvéssorát, rituáléját sem, a nikotinhiány enyhítésére pedig megfelelőbbnek érzi a nikotinos rágógumit vagy a tapaszt, hiszen azoknál kiszámítható, fokozatosan csökkenthető a szervezetbe jutott nikotin mennyisége. "Sajnos, úgy tűnik, nem lehet megkerülni: a dohányzásról való leszokásban az akaraterő segíthet egyedül, a valódi cigarettáról kell valóban lemondani" - foglalta össze végül vegyes tapasztalatait."

Az internetes aukciós portálokon kapható, jellemzően e-Health-jellegű e-cigikkel az élmény kevés, a költség a rossz minőségű, hamar romló alkatrészek miatt magas. Az e-liquid, vagyis az utántöltő nagyon eltérő minőségben és igencsak eltérő árakon kapható, de bőven elérhetők jó minőségű, mégis olcsó változatok is. Jó minőségű készlettel és utántöltővel a dohányzás élménye nem csak pótolható, de "magasabb szintre emelhető". A "valódi cigarettáról lemondani" pedig nagy számú felhasználó tapasztalatait alapul véve kifejezetten könnyű, még ha a nikotinfüggés megszüntetése nem is ilyen egyszerű.
További információ:

http://olvasoszoba.yolasite.com/szivarszoba.phpBlog Archive

 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola